„Egyszerre kell élni a nappal, a holddal, a vizek áradásával, a hideggel és meleggel: soha nem ellene, mindig belesimulva a világ összhangjába, a teremtés és pusztulás teljes rendjébe”
/Márai Sándor/
Az építkezés
Türelmetlenül, de mégis türelmesen
2018-02-24 17:06:01

igyekeztünk várni, hogy kifehéredjenek a falaink és lerakásra kerüljenek fahatású burkolataink. Be kellett látni, hogy ez is nagyon nagy munka, különös tekintettel, hogy kevés az egyenes a házban. A burkolásnál sokat kellett vágni és gondosan meg kellett tervezni, hogy összefussanak a fa mintázatai. Köszönet Csabának az éjt-nappal alá tévő munkáért és az igényes kivitelezésértJ

A szerelvényezésekkel, a csaptelepek, s a számomra oly kedves lámpákJ felkerülésével tulajdonképpen teljes lett az összkép.

A fűtési rendszer is jól működik, a benti munkálatok közben mindenkinek melege volt, sokszor nyitott ablaknál tudtak csak dolgozni. Jó dolog a padlófűtés, egészen más a hőérzet, a lábunkon keresztül pedig nem hűlünk át észrevétlenül.  

Azért még ki kell tapasztalnunk  a levegő-hőszivattyús rendszer működését, meg kell még ismernünk mikor és hogyan működik a legoptimálisabban, esetleg mi az, amire figyelni kell.  

Fűtési kérdéseinkkel nem lettünk magunkra hagyva. A minap gépész-találkozó volt nálunk. Gépész tervezőnkJ, a  hőszivattyús rendszer forgalmazója és jó ismerőjeJ, valamint gépész kivitelezőnkJ közösen mindent átbeszélt, megnézte a rendszer működését és kérdéseinkre segítőkészen válaszoltak. A gazdaságos üzemeltetés érdekében azonban a későbbiekben mindenképpen napelem rendszer kiépítésében kell gondolkodnunk, amelynek nagyságát a ház energiafelhasználásához kell igazítani.

Vannak apró igazítani, javítani valóink még, de a hátralévő téli időszakban láthatjuk majd, hogy működik a házunk és gyűjthetjük az erőt és sok minden mást a kinti munkálatokhoz.

Visszatekintve az elmúlt hónapokra és az építkezésre, volt ebben nagyon sok nehézség, izgalom, kihívás, de természetesen volt benne sok öröm és várakozás. Találkoztunk nagyszerű, ügyes szakemberekkel, termékekkel és időnként szembetaláltuk magunkat különböző akadályokkal.

Mesélni sokkal könnyebb róla, mint átélni, de ha előre látjuk valószínűleg 2017-ben nem álltunk volna neki az építkezésnek, mert sok változást és nehézségét hozott ez az év az építőiparban.

Az eredménynek viszont örülünk és ez kárpótol majd sok mindenértJ

Folytatás tavasszal …

Andi

 

Még a hó előtt beköltözött
2017-12-15 14:51:01

a meleg idő a házba.  Először megépült a KANDALLÓJ, mely kisegítő fűtésként fog működni. Ez nagy kedvencem leszJ Az elmúlt hetekben kedvesen duruzsolt a nappaliban, s az onnan kiáramló meleg kicsit a környező helyiségeket is felmelegítette.  Azonban arra nem számítottunk, hogy ebből is sok nedvességnek kell még eltávoznia, így a már éppen száradó vakolatunkon ismét vízcseppek jelentek meg. De erre találták ki a páraelszívót, amit ilyenkor érdemes bérbe venni és bevetni a páramentesítés érdekében.

A napokban a levegő-hőszivattyús rendszer beüzemelése is megtörtént. Így már folyamatosan egyenletes meleget tudunk biztosítani az összes helyiségben. Ezt a pillanatot azért is vártuk, hogy gyorsabban tudjanak száradni a falak, és ha esetleg van még valami feszültség az aljzatbetonban, akkor annak megrepesztését követően el tudjuk kezdeni a burkolást.

A ház felső kijáratához vezető belső lépcsőt egy könnyűszerkezetes gipsz-beton lépcsővel sikerült megoldani. Ennek nagy előnye, hogy kisebb költséggel jár és gyorsabban kivitelezhető, mint a hagyományos beton lépcső, amibe sok vasanyagra, időre és zsaluzásra van szükség.

Ahhoz, hogy a dombház jó hőszigeteléssel rendelkezzen, valamint lélegezni is tudjon, kívülről kőzetgyapottal burkolták be. Ezt kétszer átglettelték, ami megvédi a téli időjárás viszontagságaitól és majd tavasszal, amikor beköszönt a jó idő, be lehet színezni.  

Andi

Egyre hívogatóbbnak
2017-11-19 16:47:23

 érzem a házikónkat, bár nyilvánvalóan hiányzik belőle még sok minden, arról nem is beszélve, amitől az otthon majd egyszer igazán otthonossá, meghitté, családiassá, hangulatossá válik. Ám az építkezés azon szakaszához érkeztünk, amikor már lehet tervezgetni a részleteket és nagyon várjuk, hogy ide térhessünk majd haza.

Elkészült a villanyszerelés, kigyúltak a fények, s az egyszerű villanykörtékkel valami melegség költözött a házba. Nagy örömünkre a garázskaput is felszerelték, így már teljes az összkép.  Reméljük hamarosan tudunk majd fűteni és  ez segít még kellemesebbé tenni leendő otthonunkat.

Andi

Már egy ideje nem írtam, de a csend mögött zajlott a munka,
2017-11-13 20:03:41

s hosszú folyamat eredményeként,  mely már az alapoktól indult és részről-részre terítette be a ház vízszintes felületeit és függőleges falait,  elkészült a  ház  teljes vízszigetelése. Mivel a víz utat talál mindenhol, elmondhatatlanul  lényeges ennek a munkának a szakszerű és precíz kivitelezése. Eddig jól vizsgázott, reméljük a későbbiekben sem fog csalódást okozni. Ahogy készült a vízszigetelés, úgy jelentek meg az épületen színes foltokként a hőszigetelő táblák.

A ház mögötti területet a szigetelések felkerülésének ritmusában folyamatosan töltötték, bár az őszi, esős idő beköszönte nem kedvez a maradék földmunkáknak. Majd tavasszal folytatjuk a ház betakarását, dombházzá alakítását, növénytakaróval való befuttatását.

A villanyszerelők, a víz-fűtés szerelők teljesen beszőtték csövekkel, vezetékekkel a helyiségeket, s a padlófűtés lerakását követően pedig elő lettek készítve az estrich betonozásra. Néhány napig kellett enyhén nedvesen tartani a felületet, majd használatba lehetett venni. A ház szellőző rendszere is elkészült, amire azokban a kiszolgáló helyiségekben van szükség, amelyek nem rendelkeznek ablakokkal.

 A  vakolással eltűntek a téglák, simává varázsolódtak belső tereink.

A külső nyílászárók is bekerültek a helyükre, így házunk szemei már barátságosan csillognak.

Azért izgalmakban, nehézségekben nincs hiány, de szerencsére sok, ügyes kezű szakemberrel találkoztunk az elmúlt időben is.

Andi

 

Kívül-belül folynak a munkálatok,
2017-09-26 15:26:28

melyeket már követni is nehéz, pedig  még mindig mennyi mindennek kell elkészülnie ahhoz, hogy beköltözhetővé váljon a dombház.

Megépült a felső kijárat és azon a szinten elkészült lejt-beton már elvezeti az oda kerülő csapadékot. A garázs tetejét már befedte a padlószőnyegnek tűnő gyökérálló vízszigetelés.

Az alsó szinten lerakásra kerültek a belső  vízszigetelések és minden alsó-felső helyiségben állnak a válaszfalak.

Partnerünk, a Schumacher cég kilátogatott helyszíni ellenőrzésre, mert számukra is fontos volt, hogy az ajtó-és ablak nyílások a megfelelő méretben legyenek kialakítva. Így tudják biztosítani az általuk gyártott nyílászárók tökéletes működését.

Az elkövetkező időszakban több építőipari szakág (villanyszerelő, víz-fűtés szerelő) fog dolgozni a területen. Nehéz feladat a munkák összehangolása, ettől függ, hogy minden egymást követő folyamat időben és gördülékenyen tudjon elkészülni.

Andi

 

Az elmúlt időben több minden történt,
2017-09-08 20:04:52

az alsó szint válaszfalazása megmutatta hogyan alakulnak belső tereink; a két szintet összekötő lépcsőn már tudunk közlekedni; a ház körül pedig folytatódtak a földmunkák, a visszatöltés, feltöltés, támfalépítés, s  közben már a fenti kibúvó is láttatja magát.  A további munkafolyamatok is sorban állnak, még nagyon sok minden hátra van. Reméljük az idő még egy darabig kedvező lesz számunkra, hogy a fontosabb kinti munkálatokkal az ősz elejére el tudjunk készülni!

Andi

Hasonlóan az alsó szinthez,
2017-08-21 19:40:16

 a felső szinten is elkészült a födém, bár ott már egyszerűbb és gyorsabb volt minden. A támfal hátsó részét beborították a hőszigeteléssel, majd a lenti helyiségeket kitakarították, mert  az aljzatbeton alá kerülő következő vízszigetelő réteget is el kell készíteni.

Most jól áttekinthető lett az épület belseje, így kimértük és felrajzoltuk a válaszfalak helyét és a soron lévő tervben a lépcső megépítése is szerepel.  

Andi

 

Rekkenő hőségben kezdtünk az első szint építésébe,
2017-08-11 18:48:42

ennek ellenére itt is szép sorba kerültek egymásra a zsalukövek. Elérte a felső szintet  a hátsó támfal és  itt-ott nőttek még újabbak, hogy  majdan a házra kerülő földet kordában tartsák. Az elkészült részeken folytatódnak a vízszigetelési munkák, miközben a téglafalak is felépültek. Egyszerre több minden készül, pedig ebben a melegben ez valóban embert próbáló.

Andi

 

Elkészült a födém az alsó szinten,
2017-07-30 16:55:02

miután leendő mennyezetünket gondosan átszőtték  a sok vassal. Számomra hihetetlenül bonyolultan, mégis gyönyörű rendszerben, mint pók a hálóját. Majd érkezett a rengeteg beton és máris lett fedél a házonJ Ez tényleg nagyon munkás volt.

A támfal mögötti területen még akadt néhány dolog. Meg kellett oldani az esővíz elvezetését a ház körül. A támfal külső oldalát átkenték egy vízzáró szigeteléssel, majd mögötte árkot ástak, betonalapzatot készítettek és dréncső, geotextília, kulékavics közreműködésével oldották meg, hogy elvezetődjön és ne összegyűljön az esővíz.

Mikor ezzel is megvoltunk egy kis cserével visszakaptunk földet a domboldalunkhoz. Eljött az ideje, hogy visszaadjunk abból, amit elvettünk. Kis családom részvételével a támfal mögötti terület feltöltése megkezdődött.

Andi

Miután elkészült az alsó szint falazása,
2017-07-15 17:12:29

 beépültek az áthidalók, helye lett az ablakainknak és az ajtóknak. Innen már csak a födém hiányzik. Ezt nem könnyű bezsaluzni, mert ívek és körök futnak egymásba és ez próbára teszi az építőket. Attila azzal vigasztalja őket, hogy szögletes házat mindenki tud építeniJ , s ha ezen túljutnak, utána már minden könnyűnek tűnik. A födém vasalása az ívek miatt is más, mint egy kockaház esetén, a vasalatoknak is követni kell a köralakú szobák és a hátsó íves fal vonulatát. Egy biztos, olyan sok vasat nyelt már el eddig a házikónk, hogy nagyon masszívnak kell lennie.

Andi

megújuló energia
Felépült a támfal,
2017-07-05 18:32:55

 s a dombház szempontjából egy különösen fontos részhez érkeztünk, a függőleges falak vízszigeteléséhez. Manapság többféle megoldást ajánlanak a szigetelésre. A mi szakemberünk bitumenes szigeteléssel dolgozik.

Miközben a szigetelési munkák haladtak, a téglafalak is nőni kezdtek és lassan láthatóvá válik a rajzasztalon megálmodott forma.

Beszélgetések során kiderült, hogy sokan nem igazán értik miért lesz kör alakú szobánk. Nem mindenki tud elszakadni a megszokottól, hiszen nem csak a szoba alakját tartják furcsának, hanem magára a dombházra is csak egy sötét barlangként gondolnak.

Persze van, akinek tetszik ez a típusú építkezési mód, s tud vele azonosulni, néhányan furcsálják, mások pedig elképzelni sem akarják. Különböző az ízlésünk, a gondolkodásmódunk, az elképzeléseink, az álmaink, s ez így is van rendjénJ

Andi

Nekifogtunk az alapozásnak,
2017-06-22 12:08:47

így a betonvasak  a helyükre kerültek. Kiöntötték betonnal a sávalapot, majd ráültek a zsalukövek is, melyek szépen körbeírták a ház alapját.

Folyamatosan változik minden. Néhány napra visszatekintve még kis „féregjáratokat” láttunk, s kicsit szűknek éreztük még a kialakított teret. Majd betonozás után is más volt a kép, ekkor olyan érzést keltett, mintha valaki megfestette volna a ház alapjának a kontúrját.

A következő munkafolyamat a lemezalapozás volt, ezek után már biztos alapokra épülhet a ház, s a létrehozott tér is már tágabbnak tűnik.

 Andi

A ház helyének pontos kimérése
2017-05-29 05:08:03

 is sorra került. A földmérők kitűzték a ház alapját. Ekkor még szükség volt további földmunkára, hiszen még innen-onnan el kellett vinni földet, ki kellett bányászni és törni sziklákat, le kellett tisztítani a területet. Ezt olvasva olyan egyszerűnek hangzik mindez, de rengeteg munkával, sok földdel, sziklával és izgalommal járt. Nem lehetett tudni, hogy a mélyebb rétegek mit rejtenek, egy-egy szikla mekkora és milyen mélyen van a földben.

Ezt követően a kőműves brigád vezetője és a műszaki ellenőrünk találkozót szervezett a telken, megbeszélték az alapozás előtti teendőket, majd kijelölték a sávalap helyét.

A sávalap kikanalazásához megérkezett a munkagép. Kezelőjének nehéz feladat jutott, mert az alap formája sem egyszerű, tekintve a szobák kör alakját.   

Az alapozáshoz összeállított és meghajlított vasanyagot is kiszállították, ami már így előkészítve várja a munkák megkezdését. Mindeközben azt sem szabad elfelejteni, hogy a nagy teherautók sem járhatnak csak úgy ide-oda, mindig kell kérni behajtási engedélyt a helyi önkormányzattól.

Andi

Megkezdődött a földmunka,
2017-05-06 16:08:18

 

 bár az idő nem igazán kedvezett nekünk, azért volt néhány eső mentes napunk.

Nagyjából meghatároztuk a ház helyét, hogy elő tudjuk készíteni az alapozáshoz, majd ezt követően fog következni a pontos kimérés.

Egyik napról a másikra eltűnt a domboldalunk. Hirtelen minden megváltozott, átalakult. Kitágult a tér, s olyan kicsinek, aprónak éreztem magam a földfal és a kibányászott óriási sziklák előtt.

Andi

Időközben elérkezett a pillanat
2017-04-17 16:58:15

 a tervek feltöltésre kerültek a rendszerbe. A benyújtástól számítva 15 napot kell várni, hogy az építkezést elkezdhessük. Hiába, van, amit nem lehet siettetni, ki kell várni az idejét.

Addig is megállapodtunk egy kőműves brigáddal a szerkezetépítésre és az elektronikus építési napló vezetésére is elkészült a megállapodás. Mivel a dombház építésénél a szigetelésre nagy hangsúlyt kell fektetni és valóban nagyon oda kell figyelni, jelenleg szigetelő cégekkel tárgyalunk.

Idén is megrendezésre került a Construma Építőipari Szakkiállítás, ahova Attila kilátogatott és ott sok kiállítóval sikerült a kapcsolatot felvennie. Érdemes ilyen eseményeken körülnézni, beszélgetni, tájékoztatókat, névjegykártyákat begyűjteni, hasznos lehet még az építkezés során.

A terep már készen áll a földmunkára mi pedig várunk a következő pillanatra, ami már remélhetőleg az építkezés elkezdése lesz, mindenesetre a mobil wc telepítése már megtörént.J

Andi

Egyre szebb az idő
2017-04-17 16:56:54

a nap is sokat süt, az idő melegszik, lassan kibontakozik a természet, s mi is készen állunk arra, hogy kezdjünk.

Azért nem telt/telik tétlenül az idő. Megkezdődött a telek tisztítása. Sajnos van néhány növény, ami az építkezés útjában van. Köztük sok az öreg, korhadt fa, mindenféle bokor, amit ki kell vágni, gondolva arra, hogy a majdani épület közelében ne maradjon olyan gyökérzet,  ami tönkreteheti a szigetelést. A nagyobb fák kivágásához engedélyt kellett kérni. Amit lehet, azt szeretnénk megmenteni, átültetni, az építkezést követően pedig rendezni kell a kertet, hogy az épülethez igazodva sok-sok zöld növény vehessen minket körbe.

Míg a telken ezen munkálatok folynak, Attila felvette a kapcsolatot a villamos mérnökkel, aki nagyon gyorsan elkészítette a beadáshoz szükséges terveket. Az épületgépész is elkészítette ugyanezeket a saját területén. Ezekre a tervekre a mostani szabályozás szerint szükség van, nélkülük az építési engedélyezési dokumentációt nem lehet a rendszerbe feltölteni.   

Andi 

 

A kezdetek
2017-02-19 14:33:04

Talán úgy 10 évvel ezelőtt, a természetközelség, az energiatudatos építkezés vágya elindított minket azon az úton, mely a régi építkezési módozatok felé vezetett. A dombház egyből megtetszett, de kivitelezhetősége akkor még sok akadályba ütközött. Most eljött az ideje, hogy belevágjunk. Az eltelt évek alatt sok minden változott, s mi is különböző tapasztalatokkal gyarapodtunk. Reméljük, hogy ezek segítségünkre lesznek majd az építkezés során!

Az első lépés a megfelelő telek megtalálása volt, ami nem is volt olyan könnyű, mint eleinte gondoltuk. Figyelembe kellett venni családunk igényeit, valamint a dombház kivitelezhetőségéhez a telek nagyságát, fekvését, lejtését, beépíthetőségét, a helyi szabályzásokat. Az építész, Buzás Miklós személyében segítséget kaptunk abban, hogy az általunk választott helynek mindig utána nézett. Így szerencsére nem futottunk bele olyan telek vételekbe, ami különleges természet megőrzési területeket foglalt magába, vagy olyan telekvételbe, ahol a tulajdonos nem is tudta, de a telekre csak közintézményt lehetett építeni. Többszöri nekifutásra végül sikerült megtalálnunk a Dunakanyarban azt a helyet, ami minden szempontból ideálisnak tűnt. Déli tájolás, domboldal, megfelelő méretű telek. Gyorsan eltelt az ősz.

Földmérők jöttek, szinteket mértek, majd elkezdődött a tervezési folyamat. A téli időszak erről szólt. Először egy kiinduló, alapterv született, aztán folyamatosan csiszolódtunk egymáshoz építészünkkel, jobban és jobban megismerve egymást és a család igényeit, valamint folyamatosan merültek fel új ötletek részéről és részünkről is.

Mindeközben beszéltünk a gépészmérnökkel, aki idejét nem sajnálva tudását, tapasztalatát megosztotta velünk, figyelembe véve azt, hogy dombházat építünk. Tanácsait megfogadva így kicsit elrugaszkodtunk az alap elképzelésünktől.

Elindítottuk dombház projektünket, megszületett a weboldal, lett saját logonk.

Már várjuk a jó időt, hogy elkezdődjenek a földmunkák és végre belefogjunk az építkezésbe

 

Andi

dombházház
dombház Magyarország
dombházház